Dobrodošli na središnje mjesto informiranja za oboljele od raka pluća

Komunikacijska digitalna platforma www.govorimoorakupluća.com pokrenuta je kao središnje mjesto informiranja za oboljele od raka pluća, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost.

Kampanja Dišem za tebe

U video predavanjima zdravstveni djelatnici govore o prevenciji, dijagnostici, liječenju raka pluća, kao i nuspojavama te načinima njihova ublažavanja odnosno rješavanja.

Govorimo o raku pluća – bodypainting

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ predstavila je kampanju „Govorimo o raku pluća 2019“, čiji je glavni ovogodišnji vizual bodypainting ključnih poruka na živim modelima, a snimljen je i video pravilnog disanja koji je dostupan na mrežnim stranicama Udruge.

U sklopu kampanje "Ne brini" obilježen Svjetski dan zdravlja pluća

Od sumnje do liječenja – prolaskom kroz simbolični Labirint bolesti obilježen Svjetski dan zdravlja pluća, te predstavljena javno-zdravstvena kampanja „Ne brini“ sa digitalnom komunikacijskom platformom www.govorimoorakupluća.com.

Obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) u sklopu javno-zdravstvene kampanje "Ne brini"

Uvođenjem Nacionalnog programa 2020.-2024. omogućeno je rano dijagnosticiranje raka pluća

VIDEO Febrilna neutropenija kao popratna pojava kemoterapije

Pod sloganom „Ne dopustite da Vas COVID-19 spriječi u borbi protiv raka“ u Hrvatskoj je održana globalna kampanja "Time to act"

Previous
Next

Govorimo o raku pluća

Komunikacijska digitalna platforma www.govorimoorakupluća.com pokrenuta je kao središnje mjesto informiranja za oboljele od raka pluća, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost.

U trenutku dijagnoze oboljeli imaju velik broj pitanja, nedoumica i sumnji te su im potrebne brze, točne i provjerene informacije i odgovori na njihova pitanja. Potrebna im je mogućnost da na jednom mjestu brzo i učinkovito dođu do odgovora na sva pitanja kao i do savjeta stručnjaka.

Play Video
Play Video
Play Video

Što je rak pluća?

Rak je zloćudna bolest koja je posljedica nastanka abnormalnosti osnovne jedinica života u ljudskom tijelu – stanice. Zdravo tijelo kontinuirano održava sustave provjera i ravnoteže rasta stanica, tako da se stanice dijele samo kada je to potrebno. Poremećaj sustava provjera i ravnoteže rasta stanica rezultira nekontroliranim dijeljenjem ili proliferacijom stanica koje s vremenom stvore masu koja se zove tumor.

Što učiniti kada saznate da vam je dijagnosticiran rak?

Rak je postao učestala bolest;  čak polovina muškaraca i trećina žena ima dijagnosticiran neki oblik raka tijekom života, a napreci u medicini doveli su do povećanja šanse za izlječenje raka. Tako su danas neki oblici raka izlječivi i u preko 90% slučajeva. No unatoč učestalosti, spoznaja da vam je dijagnosticiran rak svakako nije ugodna i u tom trenutku će vam se činiti da vam se cijeli svijet srušio. Ne postoji eufemizam za rak i ne treba ga pokušavati predstaviti kao nešto benigno, a spoznaja da imate rak je vrlo teška i trebat će vam vremena da ju obradite. No, ipak postoje savjeti koji vam mogu olakšati.

1. Informirajte se

Istraživanja su pokazala da se pacijenti informirani o svojoj bolesti bolje nose s bolešću i njenim nuspojavama od pacijenata koji ne postavljaju pitanja svom onkološkom timu.

2. Potražite podršku od svojih bližnjih

Podrška prijatelja, članova obitelji i ostalih bliskih osoba vrlo je važna u procesu izlječenja.

3. Počnite s mijenjanjem životnog stila

Iako će Vam se briga o načinu života sada možda činiti kao dodatna obaveza, sad je upravo vrijeme da je polako stječete.

Liječenje raka pluća

Pristupnica

Projekti

The Croatian Association for Lung Cancer patients Jedra and Croatian House of Breathing presented public health campaign “Don't worry” and digital communication platform www.govorimoorakupluca.com.
Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ predstavila  je kampanju „Govorimo o raku pluća 2019“, čiji je glavni ovogodišnji vizual bodypainting ključnih poruka na živim modelima, a snimljen je i video pravilnog disanja koji je dostupan na mrežnim stranicama Udruge.