DRUŠTVENE MREŽE:

Metastatic cancer

Metastatski rak

Rak pluća često može proširiti se na ostale dijelove tijela kao što su mozak i kosti. Rak koji se širi može uzrokovati bol, mučninu, glavobolju i druge simptome, ovisno o tome koji je organ zahvaćen. Jednom kada se rak pluća proširi izvan pluća, u pravilu se ne može izliječiti. Dostupni su tretmani za smanjenje simptoma i produljenje života.

Metastaze u mozgu

Simptomi metastaza u mozgu mogu uključivati:

  • Glavobolja (češće u ujutro)
  • Slabost (češće se manifestira kao slabost ruku i nogu)
  • Promjena u vidnom polju
  • Otežan tok misli
  • Konvulzije (epi napadi)

Ako je vaš liječnik sumnja na metastazu u mozgu, preporučiti će magnetsku rezonancu (MR) ili kompjuteriziranu tomografiju (CT) mozga. Terapijski postupci metastaze u mozak mogu uključivati zračenje, operativni zahvat i/ili medikamentozno liječenje.

Ukoliko je jedna ili mali broj metastaza u mozgu postoji indikacija za proceduru gama-nožem. Pomoću gama-noža koristi se velike doze zračenja na malom području u malom broju tretmana. Međutim, ukoliko nije indiciran postupak gama-nožem kod određenog broja onkoloških bolesnika postoji opcija liječenja ciljanom terapijom ili imunoterapijom. Izbor terapije ovisi o opsegu bolesti mozga, kao i o karakteristikama raka.

Metastaze u kostima

Rak pluća može metastazirati na jednu ili više kostiju, te uzrokovati bol ili prijelome. Postoji nekoliko mogućnosti za liječenje metastaza u kostima:

  • Ciljana terapija ili kemoterapija: često mogu smanjiti ili usporiti rast koštanih metastaza, jer ti lijekovi djeluju u cijelom tijelu.
  • Terapija zračenjem: mogu smanjiti bolove u kostima uzrokovane metastazama. Ovaj je tretman dobra opcija za ljude s jakim bolovima u kostima uzrokovanim metastazama u jednom ili ograničenom broju područja. Liječenje obično započinje s ublažavanjem boli u roku od jednog tjedna nakon tretmana. Liječenje zračenjem se aplicira u jednoj ili nekoliko doza.
  • Lijekovi (bisfosfonat ili denosumab) može se koristiti za sprečavanje problema povezanih s metastazama u kostima, poput prijeloma i gubitka kosti.

 

Oligometastaze

Neki pacijenti imaju samo mali broj metastaza koje zahvaćaju samo nekoliko dijelova tijela. Kada je opseg metastatskog raka na ovaj način ograničen, naziva se “oligometastatski”. Terapijski postupci kao što je terapija zračenja mogu nekim ljudima s oligometastatskom bolešću pomoći da žive duže.

Pristupnica