DRUŠTVENE MREŽE:

How to cope mentally with cancer?

Nakon dijagnosticiranja karcinoma, prirodno je da vas takvo saznanje uznemiri. Osjećaji poput panike, straha, tuge ili depresije potpuno su normalni. Ono što je važno je da se naučite nositi s takvim emocijama i da se potrudite ostati pozitivni.

Kako se nositi sa tugom?

Tuga kao emocija je reakcija koju vežemo uz gubitke, razočaranja, patnje… Normalno je osjećati tugu nakon što vam je dijagnosticiran rak. To može biti tuga zbog što ste izgubili dobro zdravlje ili sposobnost da radite neke stvari u kojima uživate. Tuga može nastati i kao rezultat neizvjesnost o budućnosti. Iako ćete htjeti izbjeći negativne emocije, važno je prihvatiti kako se osjećate, isplakati se, razgovarati o problemu… Pretvaranje da ste dobro cijelo vrijeme oduzima energiju i zamorno je te također stvara udaljenost između vas i ljudi koji su vam bliski.

Depresija

Depresija je u usporedbi s osjećajem tuge, puno intenzivnija. Osjećaj tuge dio je života, ali depresija je puno jači osjećaj koji ako je stalno prisutan postaje psihički poremećaj. Depresija može utjecati na vašu sposobnost da se nosite sa svakodnevnim stvarima kao što su: jelo, spavanje, higijena, socijalne aktivnosti, rad… Depresija se može dogoditi ubrzo nakon dijagnoze karcinoma. No, sasvim je normalno postati depresivan i nakon završetka liječenja. To se često događa zato što ste u vrijeme liječenja ulagali sav svoj trud da prebolite dijagnozu i prođete kroz liječenje, stoga niste imali priliku razmišljati o svemu. Tek kad sve završi, misli se slegnu i počinju vas pogađati. U ovim slučajevima bilo bi korisno obratiti se psihijatru.

Pozitivan stav i kontrola negativnih emocija

Koliko god se činilo nemogućim biti pozitivan i bolovati od raka, možete biti pozitivni i razmišljati pozitivno, a da se uvijek ne osjećate vedro ili optimistično. To znači prepoznati neke ružne misli koje mogu nastati zbog raka. Pozitivno razmišljanje također prepoznaje važnost nade bez obzira na vašu situaciju. Čak i ako je vaš rak uznapredovao, neki tretmani mogu ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Osjećaj uzrujanosti i prestrašenosti može biti izvor snage i može odražavati vašu hrabrost u suočavanju s neizvjesnom budućnošću. Puno biste si olakšali ako biste uspjeli negativne misli promijeniti u nešto pozitivnije kad god vam padnu na pamet. Za to je, naravno, potrebna praksa, ali nije nemoguće i zato je važno ustrajati na tome jer je zdrav um jednako važan za zdravo tijelo.

Pristupnica