DRUŠTVENE MREŽE:

Smoking as a cause of cancer

Pušenje je glavni uzročnik nastanka raka pluća i mnogih drugih oblika raka

Pušenje je glavni uzročnik nastanka raka pluća i mnogih drugih oblika raka. Također, najčešći je uzrok raka koji se može prevenirati, odnosno izbjeći. Samo u SAD-u pušenje godišnje prouzroči smrt približno pola milijuna ljudi, a jedan od 5 smrtnih ishoda je povezan s pušenjem. Oko 40% bolesnika sa dijagnozom raka ima rak povezan s pušenjem cigareta. Uzevši u obzir da gotovo petina odraslih u svijetu puši, pušenje se može smatrati vrlo ozbiljnim globalnim problemom.

Štetni spojevi duhanskih proizvoda pušenjem ulaze u krvotok i tako dolaze u sve dijelove tijela što je ujedno i glavni razlog zašto pušenje može uzrokovati brojne oblike karcinoma. Iako je ljudski organizam sposoban boriti se sa brojnim štetnim tvarima u nekoj mjeri, dugoročna konzumacija cigareta ipak predstavlja pretežak zadatak za čovjekov organizam. Osim raka pluća pušenje cigareta je povezano i s pojavnošću raka usne šupljine, ždrijela i grkljana, jednjaka, želuca, mokraćnog mjehura, debelog crijeva i nekih drugih primarnih sijela.

Pušenje je uvjerljivo najčešći uzrok raka pluća. Podaci o učestalosti oboljevanja od raka pluća uzrokovanih pušenjem variraju u različitim državama, a kreću se između 70 i 90 posto. Također, pušači su u mnogo većoj opasnosti od razvoja karcinoma pluća nego nepušači, a rizik raste ovisno o tome koliko dugo osoba puši i koliko cigareta dnevno. Proizvodnja cigareta s filterom dovela je do promjene vrste raka koji nastaje povezano s pušenjem. Smanjujući razinu udahnutih polinuklearnih aromatskih ugljikohidrata smanjila se pojavnost karcinoma pločastih stanica, dok je povećanje razine duhan-specifičnih N-nitrozamina povećalo pojavnost adenokarcinoma pluća. Filteri cigareta omogućuju pušačima snažnije i dublje udisanje duhanskog dima kao i dulje zadržavanje dima u plućima, čime se otpuštaju veće doze karcinogena dublje do periferije pluća. Konzumacija duhanskih proizvoda pomoću lule i pušenje cigara podjednako su štetni kao pušenje cigareta, dok su cigarete s mentolom čak i štetnije od običnih zbog toga što omogućuju pušačima da dublje uvuku dim, što je dovelo do njihove zabrane u pojedinim državama. Posljednjih godina duhanska industrija stavlja na tržište novije i drugačije „naprave“ za pušenje, te se neki pušači odlučuju zamijeniti klasične cigarete novijim „neškodljivim“ oblicima, no nažalost sve je više znanstvenih dokaza i o njihovoj dugoročnoj štetnosti.

Udisanje dima tuđih duhanskih proizvoda također može uzrokovati rak. Prema navodima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država, pasivno pušenje povećava šansu za oboljenje od karcinoma pluća za 20-30% kod osoba koje nikada nisu zapalile cigaretu. Čak i kratkotrajna izloženost dimu oštećuje stanice na način koji pokreće nastanak raka, a kao i kod pušenja, što ste duže izloženi dimu, veća je šansa za oboljenje od raka.

Jedino i najbolje rješenje je da prestanete pušiti. Nema prave alternative za prestanak pušenja jer i cigareta do dvije na dan također povećavaju rizik za oboljevanje od karcinoma. Prestanak pušenja će biti lakši ako od početka ne krenete gledati na njega kao na nešto negativno. Pokušajte osvijestiti sve razloge zbog kojih prestajete pušiti i neka vam posluže kao stalna unutarnja motivacija za prestanak pušenja. Jasno odredite datum prestanka pušenja, držite ga se i budite realni u očekivanjima jer proces odvikavanja nije lak, pogotovo u prvim tjednima, ali je itetako moguć. Čak i bolesnici koji već imaju postavljenu dijagnozu karcinoma imaju koristi od prestanka pušenja jer nastavak pušenja povećava vjerojatnost povrata ili ponovnog nastanka maligne bolesti, povezan je s lošijim ishodima liječenja i povećanom toksičnošću terapije.

  • Prof.dr.sc. Sanja Pleština
  • Voditelj odjela za rijetek tumore pluća, Zavoda za tumore pluća i sredoprsja
  • Klinike za plućne bolesti Jordanovac
  • KBC-a Zagreb

Pristupnica