DRUŠTVENE MREŽE:

Imunoterapija

Imunoterapija

Imunoterapija je najnovija vrsta sustavne onkološke terapije. Koristi se u svakodnevnoj primjeni u liječenju raka pluća nemalih stanica i to tek posljednjih nekoliko godina u najnaprednijim zemljama svijeta.Na sreću to uključuje i Hrvatsku.

Imunoterapija se razlikuje od svih ostalih terapijskih opcija sustavnog onkološkog liječenja po činjenici da lijekovi koje dajemo bolesnicimanemaju za cilj uništavati tumorske stanice, već im je zadatak potaknuti imunološki sustav domaćina (tj. bolesnika s rakom) na djelovanje i uništavanje stanica tumora.U liječenju raka pluća primjenjuju se tzv. inhibitori kontrolnih točaka.

Naime, jedna od funkcija našeg imunološkog sustava je i razlikovanje zdravih stanica našeg organizma od abnormalnih stanica. Stanice tumora na svojoj površini, međutim, mogu imati vrstu proteina koja je sposobna vezati se za stanice imunološkog sustava (aktivirane T limfocite) nakon čega naš imunološki sustav prestaje prepoznavati tumorsku stanicu kao „abnormalnu“. Tako zvani inhibitori kontrolnih točaka su lijekovi koji sprječavaju vezanje proteina s tumorske stanice ilimfocita, te se tako  „otpušta kočnica“ našeg imunološkog sustava koji ponovno prepoznaje tumorsku stanicu (kao abnormalnu stanicu u organizmu) i uništava je.

Liječenje imunoterapijom se može primjenjivati i u kombinaciji s drugim vrstama onkološkog liječenja (primjerice kemoterapijom). Kaouz svaki tip liječenja, i uz ovu je vrstu moguće, uz poželjne, imati i nepoželjne popratne pojave liječenja. One su uz ovu vrstu terapije izuzetno rijetke, ali ako se pojave, mogu se razviti na bilo kojem organu ili organskom sustavu u tijelu u bilo kojoj fazi liječenja, čak i nakon što je liječenje imunoterapijom prekinuto odnosno završeno.

Naime, (re)aktivacijom našeg imunološkog sustava (T-limfocita) u borbi protiv stanica tumora može ponekad doći i do ozljeđivanja vlastitihzdravih stanica – što dovodi do kliničke slike upale slične autoimunim bolestima (u kojima vlastiti imunološki sustav spontano napada vlastite zdrave stanice). Ovu vrstu nuspojava nazivamo „imunološki posredovane nuspojave liječenja“. Ukoliko se pojave takve nuspojave važno ih je na vrijeme prepoznati i liječiti (najčešće lijekovima iz skupine kortikosteroida), a liječenje u pojedinim slučajevima može biti i dugotrajno te zahtijevati prekid specifične terapije.

Ako se u liječenju raka pluća primjenjuje istodobno više vrsta terapija (npr. kombinacije imunoterapije i kemoterapije) mogu se očekivati i učinci i nuspojave obje vrste primijenjene terapije.

  • Prof.dr.sc. Sanja Pleština
  • Voditelj odjela za rijetke tumore pluća, Zavoda za tumore pluća i sredoprsja
  • Klinike za plućne bolesti Jordanovac
  • KBC-a Zagreb

Pristupnica