DRUŠTVENE MREŽE:

Obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) u sklopu javno-zdravstvene kampanje „Ne brini“

Povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra i Hrvatska kuća disanja organizirale su stručno medicinsko predavanje “Zdravlje pluća nikad nije bilo važnije” i na taj način pružile podršku osobama koje boluju od KOPB-a.

Na predavanju su sudjelovali vodeći medicinski eksperti koji su tom prilikom istaknuli važnost pridržavanja terapijskih postupaka, provođenja vježbi disanja, pridržavanja epidemioloških mjera, ali i brige o kompletnom zdravlju te zdravlju pluća.

Doktori i medicinski stručnjaci iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac govorili su o prevenciji, dijagnozi, liječenju, prehrani, tjelesnoj aktivnosti kao i štetnosti pušenja.

Statistike pokazuju kako je najčešći uzročnik KOPB-a pušenje, a čak 95 posto oboljelih su pušači. Ostali uzroci povezani su s respiratornim infekcijama, onečišćenim okolišem i genetskim nasljeđem.

„Pušenjem izlažete velikom riziku sebe, ali i svoje bližnje. Ova bolest očituje se kroničnim kašljem i otežanim disanjem, najprije prilikom većeg fizičkog napora, a kasnije i prilikom hodanja ili oblačenja. Bolest je progresivna i ako se ne liječi i ne prepozna na vrijeme dovodi do ozbiljnih tegoba s disanjem“, kazala je Vukić Dugac, dr. med. subspecijalist pulmolog.

Inače, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) treći je najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu. Od ove, u početku isključivo plućne bolesti, godišnje u Europi umire 300.000 ljudi, a karakterizira ju smanjenje protoka zraka kroz dišne kanale. Odmah iza kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih, ova bolest pogađa 600 milijuna ljudi u svijetu, a u Hrvatskoj je šesti vodeći uzrok smrtnosti.

Rizik od razvoja KOPB-a raste s brojem popušenih cigareta dnevno. Zato je Tajana Jalušić Glunčić, dr. med., specijalist pneumofiziolog, govorila o tome kako je važno voditi brigu o zdravlju pluća i što je moguće više spriječiti ili odgoditi pogoršanje KOPB-a.

Predavanje je završeno zaključnim točkama da se prevencija i odgoda “prvenstveno” postižu cijepljenjem, redovitim nadzorom, pravilnim uzimanjem lijekova, pravilnom i uravnoteženom prehranom te tjelesnom aktivnošću koja uključuje vježbe opuštanja i disanja.

Pristupnica