DRUŠTVENE MREŽE:

Živjeti s rakom pluća

Pomognite sebi

Za početak, bilo bi dobro da se informirate o vašoj bolesti. Osjećaj informiranosti pomoći će vam da steknete osjećaj  bolje kontrole nad bolešću i znat ćete što možete očekivati od bolesti.

No važno je informirati se od pravih izvora i pravodobno. Previše neprovjerenih informacija iz izvora koje nalazimo na „google“-u, može vas uznemiriti ili vam signalizirati pogrešna predviđanja i opcije liječenja. Informacije nastojte dobivati od medicinskog tima koji Vas liječi. Naravno, od stručnjaka možete dobiti informacije koje su točne, ali ipak mogu biti neočekivane ili neugodne.  Stoga, dajte si vremena da se suočite sa svakim pojedinim problemom. Također, pri posjetima doktoru, napravite listu pitanja i povedite nekoga sa sobom tko će vas podsjetiti što sve trebate pitati. Katkada se, zbog treme ili puno emocija, ne sjetimo pitati nešto što nam je važno.

Razgovarajte sa svojim bližnjima

Normalno je da ćete biti zabrinuti oko toga kako vijest o karcinomu priopćiti svojim najbližima. Možete osjetiti jaki nagon da to prešutite ili da Vas pomisao na to rasplače ili učini dodatno tužnima. To je također normalno. Slobodno se isplačite i razmislite ili se posavjetujte koji bi bio najbolji način razgovora, obzirom na njihovu dob, blizinu i dr. Možda ćete u početku osjećati njihovu jaku podršku, možda ćete osjetiti da se i oni teško nose ili možete osjetiti krivicu jer „moraju“ kroz sve to s Vama prolaziti. Sjetite se da i njima treba vremena i da ste im Vi, silno važni.  Kad se svi pomalo prilagode, takvi razgovori o bolesti i liječenju pomoći će vam psihički se nositi s bolešću i ojačati odnose s vašim bližnjima. Slobodno im dajte jasne upute što Vam paše, a što ne; tako ćete pomoći i ljudima u vašoj okolini koji vam žele biti podrška, a ne znaju kako ili ih je sram započeti razgovor o toj temi jer se boje kako biste vi to podnijeli. Ako se ipak dogodi da Vaši bližnji ne reagiraju onako kako je Vama korisno ili potrebno, potražite stručnjaka za razgovor o temama koje Vas muče. Nekad je lakše ako samo podijelite brige, a uvijek možete doznati nešto korisno.

Fizičke poteškoće nošenja s rakom pluća

Rak pluća i njegovo liječenje  gotovo će sigurno prouzročiti promjene u vašem tijelu. Neke od promjena bit će male i moći ćete se lagano nositi s njima, a neke će podrazumijevati simptome koji Vas mogu dodatno smetati ili čak zabrinuti. Ako znate koji su to simptomi očekivani, vjerujemo da je razina brige manja. Problemi koji se mogu javiti uglavnom se odnose na simptome respiratornog sustava (kao na primjer, otežano disanje), ali uznapreduje li rak, problemi se mogu javiti u različitim organskim sustavima. Ovo su neke od potencijalnih poteškoća: kratak dah, krv u ispljuvku, bol, voda u plućima ili pleuralni izljev, umor te simptomi na nekom organu gdje se karcinom možda proširio Većina navedenih poteškoća može se tretirati, a za konkretne postupke raspitajte se kod svog liječnika.

  • dr. sc. Latinka Basara, profesor psihologije
  • Klinički psiholog
  • KLINIKA ZA PLUĆNE BOLESTI JORDANOVAC

Pristupnica