DRUŠTVENE MREŽE:

Maligna bol

Maligna bol

Uznapredovali rak može zahvatiti i ostala područja oko pluća, npr. kosti, što može prouzročiti bol. Ako osjetite bol, obratite se svojem liječniku jer postoje tretmani kojima se ublažava bol.

Kako ublažiti bol

Bol najčešće postaje neizbježni dio raka pluća, ali postoje mnoge strategije koju mogu pomoći u olakšanju nelagode. Kod upravljanja boli je izuzetno važno da bol bude dio liječenja bez obzira je li  bol prisutna zbog raka pluća ili kao popratna pojava onkološkog liječenja. U današnje vrijeme postoje mnoge opcije za upravljanje malignom boli od lijekova do alternativnih postupaka.

 

Bol ima veliki utjecaj na kvalitetu života, savjetujemo da obavijestite svog nadležnog liječnika opće prakse ili specijalistu ukoliko imate prisutnost boli povezanu s rakom pluća. Bol kod onkološki bolesti može biti povezana sa:

 • Bol koja je povezan sa tumorskim sijelom, razlog može biti ukoliko tumorsko tkivo u prsištu pritišće završetke živaca vaše krajašenice, što može rezultirati pojavom boli u prsištu ili u leđima.
 • Bol uzrokovana tumorskim sijelom koje je metastaziralo, proširilo se na druga mjesta u tijelu. Ako se rak  proširio na kosti, najvjerojatnije osjećat će te bol u kostima. Rak koji se proširio na jetru u tom slučaju bol će se manifestirati u trbuhu, ukoliko se rak proširio na mozak može uzrokovati glavobolje.
 • Bol koja nastaje kao popratna pojava onkološkog liječenja. Bol se najčešće javlja nakon operativnih zahvata te može trajati od nekoliko dana do tjedana. Bol se može javiti i nakon primjene kemoterapije, neke kemoterapije mogu uzrokovati oštećenja perifernih živaca ruku i nogu a manifestira se bolom, osjećajem žarenja ili trnjenja.
 • Bol kao paraneoplastični sindromom. Ovaj rijetki sindrom je uzrokovan imunološkim odgovorom tijela na tumorske tvorbe. U ovom imunološkom odgovoru tijela često se dogodi da imunološki sustav ne napada samo tumorske stanice već i zdrave stanice i tkivo te posljedično tome može dovesti i do pojave boli.

Strategije koje možete primijeniti za bolju kontrolu boli

 • Odmor: od izuzetne je važnosti izdvojiti vrijeme za odmor. Umor može povećati vašu percepciju boli i smanjiti toleranciju na bol. Osigurajte si vrijeme za odmor
 • Prikladna obuća i odjeća: u udobnoj odjeći i obući smanjit će te neželjene senzacije uzrokovane neuropatijom (poratna pojava kemoterapije)
 • Razmještaj namještaja u vašem domu: obratite pozornost na razmještaj namještaja u vašem domu, oboljeli od raka često se ozljede zbog namještaj u svom vlastitom domu. Obratite pažnju na svoj naslonjač ili krevet , osigurajte si najveću razinu ugode
 • Primjena hladnih obloga: ako imate bol uslijed edema (nakupljanja tekućine), primjena hladnih obloga može smanjiti otekline.

Upravljanje boli

Kako će se bol liječiti ovisi o intenzitetu boli i uzroku. Strategije za dobru kontrolu boli mogu uključivati:

 • Lijekove: bol uzrokovan tumorskim sijelo ponekad se mogu dobro kontrolirati uz primjenu lijekova kao što su paracetamol ili ibuprofen. U slučajevima jake boli koje se ne mogu dobro kontrolirati uz prijašnje naveden lijekove tad se može razmotriti primjena kodeina ili morfija. Za određene varijacije boli mogu se i propisati lijekovi kao što su antidepresivi, anksiolitici ili antiepileptici.
 • Radioterapiju: bol koja je uzrokovan rakom ili rakom koji se proširio na druge dijelove tijela, radioterapija može se koristiti palijativno s ciljem smanjenja tumorske tvorbe ili nelagode.
 • Operativni zahvat: u nekim slučajevima, operativni zahvat može se koristiti s ciljem smanjenja boli, uklanjanjem dijela ili cijelog tumorskog tkiva. Operativni zahvat može se i u nekim slučajevima koristiti za presijecanje živčanih završetaka i na taj način može se olakšati bol.
 • Blokada živaca: za bolju kontrolu boli mogu se dati ciljani lijekovi za živce u obliku injekcije.
 • Alternativne postupke: tehnika relaksacije, trening biološkom povratnom vezom (biofeedback), tehnika upravljanja osjećajima, hipnoza, stimulacija živaca, akupunktura, masaža, fizikalna terapija i savjetovanje su dokazane da pomažu u upravljanju maligne boli. većina ovih tehnika su vođene pomoću obučenih zdravstvenih radnika ali neke od ovih metoda kao što su tehnike relaksacije i upravljanja osjećajima mogu se samostalno izvoditi.

Pristupnica