DRUŠTVENE MREŽE:

Nakupljanje vode u plućima

Nakupljanje voda u plućima (pleuralni izljev)

Pleuralni izljev je nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru. Pleuralni prostor je obložen vlažnom dvoslojnom ovojnicom koja obavija pluća i oblaže prsnu šupljinu. Pleuralni prostor u normalnim okolnostima je prazan, kod oboljelih s naprednim stadijem raka pluća može doći do akumulacije tekućine u pleuralni prostor i to zovemo maligni pleuralni izljev. Ukoliko se nakupi tekućina u pleuralnom prostoru dolazi do kompresije na pluća i smanjuje se mogućnost pluća da se u potpunosti rašire kod procesa disanja. Najčešći simptom kod nakupljanja vode u pleuralnom prostoru manifestira se nedostatkom zraka (dispnejom).  

Pleuralni izljev mogu uzrokovati mnoge bolesti. Može se vidjeti kod infekcija i uz razne karcinome. Općenito, tekućina se nakuplja u pleuralnom prostoru ako postoji prekomjerna proizvodnja tekućine, smanjena apsorpcija tekućine ili oboje. Ako je uzrok izljeva posljedica stanica karcinoma u tekućini, izljev se naziva maligni pleuralni izljev.

Simptomi malignog pleuralnog izljeva mogu biti krajnje varijabilni i kreću se od toga da neki ljudi nemaju simptome, a dok kod drugih su izražene smetnje. Uobičajeni simptomi su:

  • Nedostatak daha u mirovanju ili uz aktivnost
  • Bol ili pritisak u prsima
  • Kašalj
  • Bol koja se javlja kod dubokog udaha ili nemogućnost dubokog disanja
  • Povišena tjelesna temperatura
  • Umor

Dijagnoza: kada se sumnja ili se potvrdi pleuralni izljev, vaš će liječnik morati uzeti uzorak tekućine kako bi se utvrdio razlog nakupljanja tekućine u pleuralnom prostoru. To se može učiniti na dva načina:

Torakocenteza: Ovo je jednostavan i siguran postupak koji se često radi u ambulanti u lokalnoj anesteziji. Ultrazvuk se koristi za utvrđivanje sigurnog mjesta za umetanje katetera. Postupak je kratak, potrebno je nekoliko minuta da bi se nakupljena tekućina iz pleuralnog prostora evakuirala i nakon toga kateter se uklanja. Na kraju postupka, preko rane se stavlja zavoj a rana se sama zatvara bez potrebe za šavovima. Tekućina koja je evakuirana iz pleuralnog prostora šalje se na daljnju analizu.

Torakoskopija (često se naziva VATS – torakoskopska kirurgija ili video medicinska potpomognuta video intervencija) radi se pod umjerenom sedacijom ili općom anestezijom. Vaš će liječnik napraviti mali rez na  strani između rebara, u prsnu šupljinu umetne se kamera za vizualni pregled pleure i uzimanje biopsija, uzorci se šalju na daljnju analizu. U određenim se slučajevima to može provesti kao ambulantni postupak, međutim vaš liječnik možda će vam zatražiti da ostanete u bolnici barem  jedan dan. Torakoskopija s biopsijom je malo invazivniji postupak koji se obično radi iz jednog od nekoliko razloga:

  • ako se torakocentezom nije otkrilo uzrok pleuralnom izljevu
  • ako je potrebno više tkiva za analizu i utvrđivanje ‘molekularnih markera’
  • ako je potrebna “pleurodeza”

Terapijski  postupci kod nakupljanja tekućine u pleuralnom prostoru se najčešće preporučuju kada osobe razviju otežano disanje. Disanje se pogoršava razmjerno nakupljanju tekućine u pleuralnom prostoru. Najjednostavniji način liječenja pleuralnog izljeva je torakocenteza. Ukoliko nakon ovog postupka se u kratkom vremenskom periodu (unutar mjesec dana) ponovno nakupi tekućina u pleuralnom prostoru, tad postoji indikacija za ponavljanje torakocenteze ili će vaš liječnik razmotriti druge opcije, postoje u tom slučaju dvije mogućnosti: postavljanje  torakalnog drena ili pleurodeza.

Tunelirani kateter za torakalnu drenažu (torakalni dren) – ukoliko se postavi indikacija za torakalnu drenažu koristi se tunelirani kateter. Kateter se postavlja u pleuralni prostor te povezuje se sa spremnikom ili jednokratnom vrećicom. Pacijent (ili član obitelji) u kućnim uvjetima prate i ispuštaju sadržaj iz spremnika ili zamjene jednokratnu vrećicu u kojoj je prikupljen pleuralni sadržaj, postupak se radi jednom dnevno ili po potrebi. Kateter se uvodi tijekom dnevnog (ambulantnog) postupka. Kateter nakon postavljanja može biti u primjeni od nekoliko tjedana ili mjeseci, pravilo je da kateter ostaje sve dok ima sadržaja koji se drenira u spremnik ili vrećicu. Prednost katetera u odnosu na ostale tretmane je u tome što pacijentu može biti u svom vlastitom domu te ne mora biti hospitaliziran. 

Kemijska pleurodeza je druga mogućnost liječenja malignog pleuralnog izljeva. Kemijska pleurodeza uključuje ispuštanje tekućine iz pleuralnog prostora, a zatim nanošenje supstance (obično talk u prahu) na površinu pluća, što pomaže u sprečavanju ponovnog skupljanja tekućine. Ovaj se tretman obično obavlja u bolnici i zahtijeva boravak od tri do pet dana. Može biti povezan s privremenom boli i vrućicom nekoliko dana.

✔ Maligni pleuralni izljevi česta su komplikacija kod nekih oblika raka i mogu uzrokovati otežano disanje, nelagodu u prsima i kašalj.

✔ Ako se pojave bilo koji od opisanih simptoma, obratite se svojim nadležnim liječnikom opće prakse ili specijalisti.

✔ Postoji nekoliko sigurnih, minimalno invazivnih i učinkovitih terapija za liječenje simptoma malignih pleuralnih izljeva i za smanjenje mogućnosti za recidiv.

Pristupnica