DRUŠTVENE MREŽE:

Dispeneja

Dispneja je medicinska riječ za otežano disanje ili kratki dah. To je čest simptom kod ljudi koji imaju rak pluća ili imaju rak koji se proširio na pluća. Dispneja je uznemirujući simptom, karakterizirana poteškoćama u dahu ili javljanje osjećaja stezanja u prsima. Kratkoća daha može se pojaviti kod tjelesne aktivnosti ili čak i tijekom odmora. Osjećaj nedostatka zraka nije ugodan i iscrpljujuće je. Osobe kod kojih se manifestira otežano disanje često izjavljuju da se osjećaju vrlo umorno i kao da se bore za zrak, često uspoređuju s osjećajem da se guše. Neki dani im se čine težima od drugih, a  anksioznost i strah često dovodi do pogoršanja dispneje. Problemi s disanjem mogu biti zastrašujući, ali dobra vijest je što postoje praktični savjeti za sprečavanje, upravljanje i liječenje ove komplikacije raka pluća.

Kako se dijagnosticira dispneja?

Svaka osoba može dispneju doživjeti na drugačiji način. Vaš liječnik i medicinska sestra može vas pitati kako vaša dispneja utječe na vaš svakodnevni život, sposobnost vježbanja i kvalitetu vašeg života. Da biste lakše razgovarali sa svojim liječnikom i medicinskom sestrom o dispneji, može vam pomoći da vodite dnevnik i evidentirate svaku pojavu dispneje te u kojim situacijama se javlja i u kojoj mjeri. Napišite svoja pitanja i ponesite sve ove podatke sa sobom na kontrolni pregled.  Na temelju vašeg razgovora će utvrditi jesu li  potrebne daljnje dijagnostičke procedure.

Što uzrokuje otežano disanje kod raka pluća?

Ponekad, tumori raka pluća rastu na način da blokiraju dišne puteve, vrše pritisak na pluća ili uzrokuju upalu u dišnom sustavu. Sve ove situacije mogu spriječiti pravilno funkcioniranje vašeg dišnog sustava i dovesti do ometanja pravilnog rada pluća u izmjeni plinova (kisika i ugljičnog dioksida). Dispneja se može javiti kod oboljelih od raka pluća ili npr. kod osoba koje imaju metastazirajući rak iz dojke u pluća. Neki onkološki tretmani mogu  uzrokovati dispneju. To uključuje operaciju pluća, zračenje u predjelu prsišta i određeni lijekovi koji se koriste za liječenje raka pluća. Također pojava dispneje može se pojaviti ukoliko imate bilo koju od ovih navedenih zdravstvenih stanja:

 • Anemija
 • Upala pluća
 • Krvni ugrušci u plućima (plućna embolija)
 • Emfizem ili kronični bronhitis
 • Srčana bolest
 • Pretilost
 • Astma ili alergije

Najčešći uzroci otežanog disanja, povezani s rakom pluća, uključuju:

 • Blokirani dišni putevi: Tumori pluća mogu komprimirati dišne putove, sužavajući prolaz i otežavajući normalni proces disanja.
 • Nakupljanje tekućine u prsnom košu (pleuralni izljev): U nekih pacijenata s karcinomom pluća stanice karcinoma pluća napadaju prostor između pluća i zida prsnog koša, koji nazivamo pleuralni prostor. Pleuralni izljev, je nakupljanje tekućine oko pluća, što otežava plućima normalni rad.
 • Niska razina kisika u arterijskoj krvi: Rak pluća može smanjiti crvene krvne stanice koje su odgovorne za transport kisika iz pluća do srca i u ostatak tijela.
 • Prehlade i infekcije: Osobe s rakom pluća mogu biti sklonije prehladama i infekcijama, ukoliko je prisutno otežano disanje, kašalj i iskašljavate ili imate temperaturu obratite se svom nadležnom liječniku opće prakse. Vaš liječnik će procijeniti potrebu za primjenu antibiotika za uklanjanje infekcije.

Osjećaj tjeskobe

Ako ste jako zabrinuti ili tjeskobni, ta stanja mogu dovesti do pogoršanja otežanog disanja. To može biti vrlo zastrašujuće i učiniti da se osjećate još tjeskobnije. Ako osjećate paniku, pokušajte usporiti disanje. Također možete naučiti tehnike opuštanja a dostupni su na našim stranicama. 

 Kontrola disanja

Kada osjetite otežano disanje, mogli biste otkriti da dišete brže i da vam se ramena napinju. Možda mislite da vam ovo pomaže u kratkom roku. Ali tijekom dužeg razdoblja može vam otežati i zamoriti disanje.

 Pokušajte kontrolirati svoje disanje. Polako udišite kroz nos i izdišući na usta. Pokušajte opustiti ramena dok dišete. Možete zatražiti pomoć od druge osobe da vam za vrijeme ovog postupka pomogne nježnim masiranjem ili laganim pritiskom na vaša ramena.

Planirajte – olakšajte si život s dispnejom

Možete si pomoći razmišljanjem i planiranjem unaprijed. Pobrinite se da je lako doći do stvari do kojih trebate kod kuće tijekom dana. Ovdje su neke ideje koje možete isprobati:

 • Ako živite u kući preporučamo da premjestite sve neophodne stvari sa kata na prizemlje kako bi izbjegli nepotrebno kretanje
 • Koristite bežični telefon ili mobitel
 • Prilikom kupnje namirnica koristite kolica ili torbu na kotačima
 • Kućanske zadatke planirajte unaprijed i organizirajte se prije nego što počnete
 • Sve fizičke radnje radite polako i dopustite si vrijeme odmora i pauze – više ćete obaviti ako ne preuzmete previše odjednom
 • Koristite ventilator – strujanje hladnog zraka preko lica može pomoći u smanjenju dispneje. Također možete koristiti ručni prijenosni ventilator

Obroci

Žvakanje i gutanje može biti otežano ako je prisutna dispneja. Ovdje su neke ideje koje možete isprobati:

 • Uzimajte manje obroke
 • Uzimajte manje zalogaje
 • Izbjegavajte hranu koju je teško žvakati
 • Držite piće u svojoj blizini i uzimajte tekućinu umjereno gutljaj po gutljaj
 • Imajte na umu da možete izgubiti puno tekućine prilikom otežanog disanja, posebno ako dišete na usta. Obavezno pijte puno tekućine. Gubitkom tekućine, dehidracijom slina i sekreti u plućima mogu postati ljepljivi. Gusta slina također može otežati žvakanje i gutanje.

 

Kako potražiti pomoć

Konzultirajte se sa svojim onkološkim timom o plućnoj rehabilitaciji, ukoliko nije kontraindicirano. U plućnoj rehabilitaciji možete naučiti tehnike pravilnog disanja i kako se suočiti s nedostatkom zraka.

Kako se liječi dispneja?

Dispneja se obično liječi liječenjem njenog uzroka. Na primjer, ako se tekućina skuplja u vašim plućima, vaš će liječnik možda trebati isprazniti tekućinu kako bi se ublažila dispneju. Možda će vam trebati kemoterapija ili terapija zračenjem kako biste smanjili tumor koji uzrokuje dispneju. Ako je dispneja uzrokovana infekcijom, možda će vam trebati antibiotici. Ako se u plućima nađe krvni ugrušak, možda ćete trebati uzeti lijekove koji razrjeđuju krvi. Ukoliko tokom obrade bude utvrđena smanjena razina parcijalnog kisika u arterijskoj krvi najvjerojatnije biti će Vam biti preporučena oksigenoterapija u kućnim uvjetima. Oksigenoterapija može vam olakšati disanje. Liječnik može se prepisati određen lijekove ukoliko nije kontraindicirano kao što su: bronhodilatatori koji mogu pomoći kod širenja dišnih puteva, steroidi mogu smanjiti upalne procese u plućima, anksiolitici mogu pomoći kod napadaja panike koje nastaje za vrijeme dispneje, analgetici mogu olakšati disanje

Ublažavanje otežanog disanja

Savjetujte se sa svojim liječnikom i medicinskom sestrom, postoje metode i procedure koje vam mogu olakšati situaciju. Za samopomoć u rješavanju otežanog disanja i drugih zdravstvenih komplikacija povezanih s rakom pluća su opće preporuke za vođenje zdravog načina života, kao što su:

 • Prestanak pušenja
 • Izbjegavajte pasivno pušenje
 • Hidracija, preporuka 8 čaša vode dnevno
 • Prakticirajte vježbe disanja
 • Dovoljan odmor
 • Zdravije se hranite

Tehnike relaksacije, meditacije ili vježbe disanja mogu vam pomoći kod smanjenja zaduhe. Ukoliko limitirate svoje aktivnosti možete sačuvati svoju energiju. Kontrola nad anksioznošću je važan dio u upravljanju dispneje. Olakšanje prilikom disanja možete naći u promjeni kako sjedite li spavate. Pokušajte sjediti uspravno, lagano naginjući se prema naprijed s spuštenim ramenima a ruke naslonite na stolicu ili koljena. Prije polaska na spavanja pokušajte postaviti nekoliko jastuka ispod svojih leđa i glave. Na web stranici možete naći video materijale sa uputama za tehnike disanja kao što su dijafragmalno disanje i disanje sa stisnutim usnama koje vam mogu pomoći u samoupravljanju dispneje. Obavezno se konzultirajte sa svojim nadležnim liječnikom opće prakse ili specijalistom prije početka primjene ovih metoda.

Pristupnica