DRUŠTVENE MREŽE:

Rak pluća i oksigenoterapija

Rak pluća i oksigenoterapija

Osobe koje imaju prisutnu dispneju (otežano disanje), upotreba oksigenoterapije može biti od velike koristi i dovesti do olakšanja tegoba. Oksigenoterapija povećava opskrbu pluća kisikom i posljedično tom povećava se oksigenacija u tkivima i stanicama tijela. Oksigenoterapiju može preporučiti samo liječnik specijalist i to na temelju vašeg nalaza plinske analize arterijske krvi.  Terapija kisikom može biti privremena opcija liječenja ili stalna, u kontinuitetu kroz 24 sata dnevno ili u određenom vremenskom periodu. Blagotvorni učinak oksigenoterapije imaju samo osobe koje imaju nisku razinu parcijalnog kisika u arterijskoj krvi i koje pravilno primjenjuju terapija kisikom kako je indicirano sa strane liječnika.

Terapija kisikom obično se isporučuje kao koncentrator (kućna upotreba) ili u boci (pogodno za aktivnosti na otvorenom). Nastavci za kisik postoje u raznim varijacijama a ovise o ordiniranoj koncentraciji kisika koja je potrebna osobi. Najčešće je ordinirana primjena kisika putem nosnih kanila koje se namjeste da ulaze u nosnice ili putem maske koja pokriva usta i nos. Kod nosne kanile pravilno korištenje je udah na nos izdah na usta, kod primjene maske za kisik osoba može prilagoditi disanje kako joj prirodno odgovara. Izuzetno je važno kod dispneje da osoba obrati na pažnju disanja, da disanje bude kontrolirano, usporeno, s udahom na nos izdahom na usta. Ukoliko je disanje nepravilno i ubrzano primjena kisika neće imati svoj blagotvorni učinak.  

Primjena oksigenoterapije podiže razinu kisika u arterijskoj krvi, olakšava disanje i smanjuje napor vašem tijelu. VAŽNO je zapamtiti da primjena kisika je učinkovita samo dok se primjenjuje.  Oksigenoterapiju može preporučiti samo liječnik specijalist, potreban je oprez kod primjene kisika, važno je da se držite preporučenih uputa vašeg liječnika. Liječnik će ordinirati protok kisika koji je vama potreban, OPREZ ne mijenjajte protok kisika po svom vlastitom nahođenju. Od ovlaštenog distributera dobit će te jasne upute o korištenju i održavanju koncentratora kisika. Koncentrator kisika ne možete kupiti a nabavlja se isključivo na preporuku specijaliste. U RH osobe koje zadovoljavaju kriterije za oksigenoterapijom ne moraju plaćati dodatno nabavku koncentratora kisika, troškove pokriva HZZO.

Koliko dugo se koristi oksigenoterapija?

Ako imate respiratornu infekciju, kisik će vam trebati samo dok se infekcija ne smiri i dok se razina kisika u krvi ne normalizira. Ako imate kronično nisku razinu kisika u krvi zbog raka ili kroničnog bronhitisa, tad je najvjerojatnije da primjena kisika će biti trajna. 

 Savjeti za korištenje oksigenoterapije

Održavajte opremu čistom i urednom po uputi proizvođača. Održavanjem čistoće koncentratora kisika osiguravate rad uređaja i sprječavat mogućnost infekcije.

Putovanje sa oksigenoterapijom

Ukoliko planirate put postoje više varijacija uređaja, koji je primjenjiv za vas  ovisi o dužini puta, načinu putovanja te potrebnom protoku kisika. Preporučujemo da se savjetujte sa svojim nadležnim liječnikom ili specijalistom ukoliko planirate duža putovanja. Ako je potreba za oksigenoterapijom na kratki period od svega par sati tad može se primijeniti transportna boca kisika, savjetujte se i informirajte se sa ovlaštenim distributerom koliko jedan spremnik kisika na vaš ordinirani protok kisika može vremenski trajati.

OPREZ

Uživanje duhana, vatra i zapaljivi proizvodi: zbog opasnosti od požara nikad ne pušite cigarete dok upotrebljavate kisik. Upozorite članove obitelji i posjetitelje da ne puše u vašoj blizini kada koristite kisik. Ako izađete u restoran sa svojim prijenosnim kisikom, sjednete u odjeljak za nepušače. Također, držite razmak od 5 metara od zapaljene svijeće, upaljenog kamina i plinske peći. Ne koristiti zapaljive proizvode (npr. aerosolne sprejeve) dok koristite kisik.

Protok kisika: nikada ne mijenjate protok kisika, osim ako to nije odredio liječnik.

 Terapija kisikom može vam pomoći da se osjećate bolje i ostanete aktivni.

Pristupnica