DRUŠTVENE MREŽE:

Kampanja Govorimo o raku pluća 2019.

O svjesnosti u borbi protiv raka pluća – bodypaintingom

 Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ predstavila  je kampanju „Govorimo o raku pluća 2019“, čiji je glavni ovogodišnji vizual bodypainting ključnih poruka na živim modelima, a snimljen je i video pravilnog disanja koji je dostupan na mrežnim stranicama Udruge.

Zagreb, 26. studenoga 2019.  – U sklopu tradicionalnog obilježavanja mjeseca borbe protiv raka pluća, Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ održala je javno predstavljanje kampanjeGovorimo o raku pluća 2019“.  Kampanja se pokreće u svrhu educiranja i informiranja javnosti te osnaživanja oboljelih i njihovih obitelji tijekom bolesti. Cilj je promovirati važnost zdravlja kroz uključivanje mladih u projekte, ali i osvijestiti javnost o važnosti pravilnog disanja za cjelokupno zdravlje. Osim toga, kampanjom se želi utjecati na prevenciju bolesti isticanjem štetnosti pušenja, čak i onog pasivnog, kao i mogućnost sudjelovanja u besplatnom programu Škole nepušenja.

Kampanju je predstavila Sandra Karabatić magistra sestrinstva, predsjednica Udruge Jedra, i tom prigodom izjavila: Cilj nam je senzibilizirati javnost o važnosti zdravlja, ukazati na rizične faktore u borbi protiv raka pluća, ali i važnost prevencije, kao što je prestanak pušenja i važnosti pravilnog disanja. Udruga Jedra proteklih nekoliko godina u suradnji s nekoliko vrtića i jednom osnovnom školom provodi edukaciju djece predškolske i rane školske dobi o važnosti disanja i upoznavanja svih štetnih čimbenika na zdravlje respiratornog sustava, ali i cijelog organizma. Za ovu bolest ne treba okrivljavati oboljele, ali čak 55 posto ljudi prema istraživanju koje je provela udruga LuCE  smatra da su upravo oboljeli krivi za svoju bolest. Iako je pušenje najznačajniji čimbenik rizika za obolijevanje od raka pluća, ne treba zanemariti činjenicu da 15 posto oboljelih nikad nije pušilo.“

Kampanja se pokreće uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Zaklade Hrvatska kuća disanja, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, Hrvatskog farmaceutskog društva i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska.

Prof. dr. sc Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac, najavio je da u siječnju 2020. godine kreće Program ranog otkrivanja raka pluća, pri čemu će se pregledi rizičnih skupina obavljati CT uređajima niske doze zračenja.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti, zahvaća različite skupine ljudi, uključujući mlade i nepušače i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima kod žena i muškaraca. Razvojem medicine i tehnologije te stalnim podizanjem svijesti ovaj trend se mijenja te statistike ipak pokazuju pozitivni pomak.

O pravim rezultatima liječenja tzv. ciljanim lijekovima još je prerano govoriti, ali i dalje trebamo nastojati pružiti najbolje moguće ili barem dostupne, metode liječenja. Upravo nam najnovije dijagnostičke i terapijske mogućnosti daju nadu da će i rak pluća postati kronična bolest,“ istaknuo je prof. dr. Marko Jakopović.

Dr.sc. Latinka Basara, univ.spec.klin.psih, predstavila je program Škole nepušenja koji se temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se polaznicima nastoji pomoći da prestanu pušiti.

Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog registra za rak iz 2015. godine, u Republici Hrvatskoj je od raka pluća oboljelo nešto više od 3.000 osoba. Rak pluća, ako je otkriven u vrlo ranom stadiju, potencijalno je izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem od 66 do 82 posto. Međutim, petogodišnje preživljenje uznapredovalog raka pluća kod nas je do 10 posto.

Video zapisi

4 Videos

VJEŽBE DISANJA

Pristupnica