DRUŠTVENE MREŽE:

Liječenje raka pluća

Liječenje

Liječenje raka pluća u današnje vrijeme moguće je na više načina, ovisno o vrsti tumora (tzv. histološkom tipu odnosno, prema izgledu tkiva tumora), prisutnosti pojedinih biljega na stanicama tumora, stupnju proširenosti zloćudne bolesti, općem stanju bolesnika kao i drugim bolestima od kojih bolesnik boluje.

Liječenje zloćudnih bolesti, pa tako i raka pluća, može biti lokalizirano tj. ono koje rješava bolest na jednom mjestu u tijelu (bilo da se radi o primarnom tumoru ili pojedinom metastatskom sijelu) kao što je primjerice kirurško liječenje (operacija) ili liječenje radioterapijom (zračenjem).

Osim toga, liječenje se provodi sustavno. To znači da se djeluje na tumorske stanice bilo gdje u tijelu i to uz liječenje kemoterapijom ili liječenje tzv. ciljanim terapijama i/ili imunoterapijom.

Vrlo važan dio liječenja raka pluća je potporno ili suportivno liječenje kojim djelujemo na brojnesimptome koje bolesnik ima, bilo zbog prisustva same bolesti ili zbog primjene neke vrste onkološkog liječenja. Ono obuhvaća sprječavanje i/ili liječenje simptoma poput mučnine i povraćanja, bolova, neadekvatne ili nedostatne prehrane, slabokrvnosti i drugo.

Primjena samo ove vrste liječenja (engl. best suportive care odnosno tzv. najbolja potporna skrb)produljuje život bolesnika s rakom pluća čak i da se ne primjenjuju druge vrste onkološkog liječenja.

Uzevši u obzir sve navedene parametre, uz ostavljenu mogućnost i preferenciju bolesnika, liječnik koji vodi bolesnika s rakom pluća će procijeniti koji je modalitet tj. vrsta liječenja u određenoj fazi bolesti optimalna za svakog bolesnika.

  • Prof.dr.sc. Sanja Pleština
  • Voditelj odjela za rijetke tumore pluća, Zavoda za tumore pluća i sredoprsja
  • Klinike za plućne bolesti Jordanovac
  • KBC-a Zagreb

Pristupnica