DRUŠTVENE MREŽE:

Radioterapija

Liječenje radioterapijom

Liječenje radioterapijom („zračenjem“) je jedan od starijih principa liječenja zloćudnih tumora kojim se lokalno uništavaju tumorske stanice nakon izlaganja visokoenergičnimzrakama (proizvedene u posebno za to namijenjenim uređajima).

Napretkom tehnologijenapredovale su i tehnike i uređaji kojima se „gađa“ područje vidljivog tumora i to s namjerom da se sve manje oštećuju susjedne/okolne strukture i organi. Time su komplikacije liječenja značajno smanjene, a učinkovitosti metoda poboljšane.

Danas se radioterapijsko liječenje raka pluća primjenjuje u sve više slučajeva. Već u vrlo ranimstadijima bolesti (kada nije moguće provesti kirurško liječenje),u okviru tzv. multimodalitetnog liječenja lokalno uznapredovale bolesti (kada se primjenjuje u slijedu ili istodobno s drugim vrstama sustavnog liječenja radi bolje lokalne kontrole bolesti).

Nerijetko, radioterapijsko liječenje koristi se i kod slučajeva sa stadijima proširene bolesti. Tada se primjenjuje radi smanjivanja bolova ili drugih simptoma uzrokovanih pojedinom metastazomili uz lokalne kontrole, najčešće moždanih metastaza.

  • Prof.dr.sc. Sanja Pleština
  • Voditelj odjela za rijetke tumore pluća, Zavoda za tumore pluća i sredoprsja
  • Klinike za plućne bolesti Jordanovac
  • KBC-a Zagreb

Pristupnica